Skip to content Skip to footer

Psihoterapia este o conversatie care te va ajuta sa reflectezi mai bine asupra propriei vieti si persoane, astfel incat, sa devii mai constient de emotiile, asumptiile si tiparele care iti controleaza viata. Invatand sa traiesti mai constient de ceea ce simti si gandesti, vei deveni mai capabil sa schimbi lucruri in viata ta.

Psihoterapeutul a invatat cum si este pregatit sa asculte atent ceea ce spui, dar si ceea ce comunici inconstient. Spre exemplu, o persoana care are o imagine negativa despre sine, poate sa nu fie constienta ca le comunica acest lucru celor din jur prin tonul vocii, invitandu-i in felul acesta sa ii confirme perceptia negativa despre sine- ducand, in final, la o auto profetie negativa ce devine convingere. Psihoterapeutul te va ajuta sa devii mai constient de lucrurile pe care le faci si spui fara sa iti dai seama.

Psihoterapia nu este ceva ce terapeutul iti face tie ca si client. Ea implica o colaborare intre tine si psiholog. Amandoi deveniti parte a aceleiasi echipe care urmareste un tel comun, si anume, rezolvarea dificultatilor tale emotionale. Structura exacta a unei sedinte de psihoterapie depinde de prioritatile si stilul tau de comunicare ca si client. Confidentialitatea este un principiu de baza al psihoterapiei, clientul poate sa spuna orice ii trece prin minte. Subiectele abordate pot fi legate de evenimente concrete de viata, relatii cu ceilalti, sex, bani. Uneori pot include vise, fantezii si amintiri din copilarie sau adolescenta. Psihoterapeutul tau poate folosi mai multe tehnici si abordari in procesul terapeutic, cum ar fi folosirea intrebarilor, discutii libere, psiho-educatie, exercitii experimentale care, in functie de problema si preferintele tale, pot varia de la actiuni in afara terapiei pana la teme de casa scrise sau jocuri de rol. De obicei, psihoterapia se desfasoara cu o frecventa saptamanala in sedinte a 50 de minute. In functie de tulburarea abordata si de nevoile tale, veti stabili impreuna care este frecventa optima a sedintelor pentru tine.

Psihoterapia nu este un tratament instant. Aduce schimbare in viata ta ajutandu-te sa descoperi feluri noi, mai adaptative de a vedea si trai in lume. Procesul psihoterapeutic se incheie atunci cand aceste tipare noi de relationare la ceilalti, viata si sine, devin deprinderi bine consolidate. Acest proces are loc treptat, pe parcursul a catorva luni, cel mai adesea. Oricum, cuvantul final in durata terapiei il are clientul si obiectivele sale.

Lasă un comentariu

Go To Top