Psihoterapie Individuală
Consiliere în Cluj, Cluj-Napoca sau online

Psihoterapia individuală este, în fapt, o conversaţie ce se desfăşoară pe parcursul mai multor şedinţe/întâlniri care te va ajuta să reflectezi mai bine asupra propriei vieţi şi persoane, astfel încât, să devii mai conştient de emoţiile, asumpţiile şi tiparele care îţi controlează viaţa. Învăţând să trăieşti mai conştient de ceea ce simţi şi gândeşti, vei deveni mai capabil să schimbi lucruri în viaţa ta.
Psihoterapeutul a învăţat cum şi este pregătit să asculte atent ceea ce spui, dar şi ceea ce comunici inconştient. Spre exemplu, o persoană care are o imagine negativă despre sine, poate sa nu fie conştientă că le comunică acest lucru celor din jur prin tonul vocii, invitându-i în felul acesta să îi confirme percepţia negativă despre sine ducând, în final, la o autoprofeţie negativa ce devine convingere. Psihoterapeutul te va ajuta să devii mai conştient de lucrurile pe care le faci şi spui fără să îţi dai seama.
Psihoterapia nu este ceva ce terapeutul îţi face ţie ca şi client. Ea implică o colaborare între tine şi psiholog. Amândoi deveniţi parte a aceleiaşi echipe cu un ţel comun, şi anume rezolvarea dificultăţilor tale emoţionale. Structura exactă a unei şedinţe de psihoterapie depinde de priorităţile şi stilul tău de comunicare ca şi client. Confidenţialitatea este un principiu de bază al psihoterapiei, clientul poate să spună orice îi trece prin minte. Subiectele abordate pot fi legate de evenimente concrete de viaţă, relaţii cu ceilalţi, sex, bani. Uneori, pot include vise, fantezii şi amintiri din copilărie sau adolescenţă.
Psihoterapeutul tău poate folosi mai multe tehnici şi abordări în procesul terapeutic, cum ar fi imageria dirijată, folosirea întrebărilor, discuţii libere, psihoeducaţie, exerciţii experimentale care, în funcţie de problema şi preferinţele tale, pot varia de la acţiuni în afara terapiei până la teme de casă sau jocuri de rol. Deobicei, psihoterapia se desfaşoară cu frecvenţă săptămânală în şedinţe a 50 de minute. In funcţie de tulburarea abordată şi de nevoile tale, veţi stabili împreună care este frecvenţa optimă a şedinţelor pentru tine. Psihoterapia nu este un tratament instant. Aduce schimbare în viaţa ta ajutându-te să descoperi feluri noi, mai adaptative de a vedea şi trăi în lume. Proceul psihoterapeutic se încheie atunci când aceste tipare noi de relaţionare la ceilalţi, viaţă şi sine, devin deprinderi bine consolidate. Acest proces are loc treptat, pe parcursul a câteva luni, cel mai adesea. Oricum cuvântul final în durata terapiei îl au clientul şi obiectivele sale.