Consiliere în Cluj, Cluj-Napoca sau online
Unicitatea omului implică automat prezenţa diferenţelor. Cu alte cuvinte, cu cât suntem mai unici cu atât suntem mai diferiţi. Cu cât suntem mai diferiţi cu atât va fi mai dificil să relaţionăm armonios împreună, să funcţionăm ca o echipă. Diferenţele pot fi multiple şi cauzate de varii motive. Avem diferenţe ce ţin de temperamente diferite, de valori diferite, de preferinţe şi gusturi, de mediu familial, de educaţie şi nivel de inteligenţă diferite. Şi apoi, avem diferenţe ce ţin de probleme şi răni emoţionale personale. Iar viaţa de cuplu este locul unde aceste răni îşi arată efectul cel mai pregnant.
Prin intermediul reacţiilor determinate de rănile personale reuşim să rănim pe cel de langă noi iar dacă celălalt face la fel intrăm într-un cerc vicios cumplit. Şi, ca să fie şi mai greu de cele mai multe ori motivele reale ale reacţiilor şi conflictelor dintre cei doi rămân inconştiente. Adună aceste diferenţe şi traume trecute nevindecate sau vindecat doar partial şi îţi ve dseama că orice relaţie de cuplu frumoasă şi sănătoasă e un miracol.
Psihoterapia de cuplu abordează, în principiu, aceste două aspecte, diferenţele dintre cei doi (soţul/prietenul tău nu e o femeie cu mai mult păr, soţia/prietena ta nu e un tip neinteresat de fotbal) şi rănile cu modalităţile relaţionale izvorâte din ele.
Psihoterapia de cuplu funcţionează cel mai bine dacă ambii parteneri sunt prezenţi şi implicaţi; cu toate acestea, dacă pentru moment nu există deschidere suficientă din partea celuilalt, nu renunţa, până la urmă, schimbările le facem fiecare, tot la nivel personal chiar şi când ţintim schimbarea dinamicii de cuplu sau familie.